slideshow 1 slideshow 1 slideshow 2 slideshow 2

Workshop ČTU 2014 – PRAHA

Očekáváný první workshop od ČTU se konal v Praze dne 23.9.2014 na Masarykově koleji ČVUT Dejvice.
Workshop se skládal z několika přednášek a diskusí vesměs všechny byly zaměřeny na problematiku rušení Meteorologických radarů CHMU technologií WiFI v pásmu 5GHz.



Ze závěru této konference vyplynulo, že největším problémem rušení radarů CHMU je nepoužívaní technologie DFS (dynamic frequency selection). Dále nebylo opomenuto i nelegální použití outdoor kanálů, které slouží například pro komunikaci družic, lokaci a navádění leteckého provozu. Tam se sice zatím závažný problém nevyskytl, ale o to více je třeba dbát na prevenci, jelikož případný problém může ohrozit i lidské životy.
Pokud se vrátím k problematice rušení meteo radarů Skalka a Brdy, tam mohou být problémy také závažné. Například vzhledem k tomu, že se díky velkému rušení data filtrují, tak může dojít k tomu, že se odmaže i vznikající bouřka či algoritmus, který vyhodnocuje nebezpečnou bouři a burcuje integrovaný záchranný systém k pohotovosti může defakto vyhlásit planý poplach. Další problém je i ve vojenství, CHMU sdílí svá data pro armádu ČR a NATO.

Nepoužívejte tedy frekvenci 5640!

O praktickém nasazení DFS velmi pochybuji, protože si nedovedu představit, jak to bude fungovat v plně zadušeném prostřední? To bude nejspíš neustále do nekonečna hledat volné kmitočty? Nevím, jestli je toto cesta tím pravým směrem. A nebo co situace když v lokalitě vypnou elektřinu, všechna zařízení se v tu ránu naladí na stejný kanál, protože bude jakoby volný a co potom dále? Z přednášky o praktickém využití DFS vlastně vyplynulo, že to nějak funguje na Mikrotiku a to s verzí 6.19 nicméně na posledních 3 verzí od výrobce UBNT to vůbec nefunguje. Co se stane potom, až přijde kontrola? V takovém případě máte prostě smůlu dle vyjádření ČTU. Poskytovatel si nese za svoje zařízení odpovědnost a nelze se vymlouvat. No co k tomu dodat.
Jediné pozitivum, které jsem na konferenci shledal bylo to, že se jedná na evropské úrovni o rozšíření 5GHz pásma. Za jakých podmínek a kolik přesně je zatím ve hvězdách. Bylo řečeno něco ve smyslu pod 5,400GHz a nad 5,740GHz.
Závěrem ČTU sdělilo, že bude více kontrol u poskytovatelů internetu a pokuty se zněkolikanásobí. ČTU také sdělilo, že by neměla být zavedena již žádná další regulační opatření, nicméně není to stoprocentní. Ze strany ČTU bylo řečeno i to, že kontrolám neuniknou i neziskové organizace a ostatní nekomerční sítě. Osobně jsem zvědavý na to jak bude ČTU dohledávat síť, která nikde není registrovaná a nebo síť, která je registrovaná na nějakého „bílého koně“ či nějakého bezdomovce…

Z konference jsem se snažil udělat audio nahrávky, ale kvalita nebude nikterak valná, protože ozvučení bylo chabé a diskutující neměli mikrofon vůbec. Případně doufám, že se časem objeví na stránkách ČTU prezentace, které byly celkem dobře udělané.

Kategorie: 

Vzhled Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer