slideshow 1 slideshow 1 slideshow 2 slideshow 2

LTE realita v ČR

Vážení opět si dovolím napsat malinkou vsuvku, která nemá s Mikrotikem nic moc společného, ale toto mě opravdu dostává. Momentálně snad každých 15 minut v televizi slyšíme reklamy na super moderně rychlý internet na technologii LTE. V brzké době budu testovat po ČR připojení LTE i já a už dnes si připravuji různé podklady a narážím na zajímavou skutečnost.
Takže například operátor Vodafone, který nazývá svůj internet turbo internetem ho asi porovnává s vytáčeným připojením před 10 lety, protože pokud se podíváte na jeho mapu pokrytí tak na první pohled na vás vytryskne červená barva v 98% celé mapky ČR, ALE toto je takzvané ošizené LTE s úzkým kanálem v 900MHz které má fungovat až 20Mb/s. Každému je asi jasné jak se liší realita od slova až, ale to si otestujeme. Pokud chceme lepší LTE nějakých těch až 75Mb/s tak se musíme držet na východě ČR a nebo velkých měst, nicméně nemělo se LTE budovat prvně na vesnicích? Ano asi 900MHz 20Mb/s LTE je tou modernizací… Ve srovnání HSPA+ je o trochu rychlejší.

Jdeme dál O2 a T-mobile se svojí sdílenou sítí. Mapa O2 je asi totálně k ničemu protože ukazuje pouze vrstvy 2G,3G,LTE. Nelze se tedy dopátrat jaké že to LTE je u mě v lokalitě. Naštěstí u mapy T-mobilu to najdeme a můžeme to tak odvodit. Tam je to už daleko s rychlejším LTE 75Mb/s lepší ba výrazně lepší jak u Vodafonu, ale zase je třeba vzít na vědomí, že Vodafone buduje síť sám.

Nu na reálné testy se hodně těším, především na test v obydlí, kde jsou překážky a na měření stability, rychlost není zdaleka vše.

Kategorie: 

Vzhled Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer